logo

 

 

Alexandru Pugna - "In sufletul ardelenilor, romanismul arde la rosu si azi"

Interpret neintrecut al cantecului nasaudean, realizator de emisiuni folclorice in radio si televiziune, politician al culturii si om al bisericii, Alexandru Pugna este un nume din prima linie a muzicii traditionale din Romania. A fost sarbatorit recent, printr-un spectacol aniversar la Sala Radio din Bucuresti, la implinirea a 50 de ani de viata si mai bine de 25 de cariera, inconjurat de colegii de scena si de publicul care ii iubeste cantecele: prilej de destainuiri si de ganduri impartasite cu cititorii nostri

(citeste mai mult)

 

Culisele unui mare concert la Bucuresti

Alexandru Pugna la curţile dorului…

participat zilele trecute la un eveniment neaşteptat din viaţa unui om care, trăind în jurul tău, tânăr şi neliniştit vorba aceea, te anunţă aşa, deodată că a împlinit 50 de ani! Când eram mic şi se spunea în jurul meu despre un om că, iată, a împlinit 50 de ani, mă gândeam că la vârsta asta se ajunge…ohoo, peste mult mult timp, peste o viaţă sau chiar peste…două vieţi, ce să mai vorbesc, era un tărâm prea îndepărtat pentru mintea mea aflată pe atunci în dialog doar cu clipa…

(citeste mai mult)

 

O nouă "Mecca" – mănăstirea din lemn de la Budurleni!

Biserica din lemn din Budurleni ( Budurlău), comuna Teaca este unul dintre puţinele lăcaşuri de cult ortodoxe scăpate de furia demolării de către hoardele păgâne comandate de nişte generali mercenari, pâgâni şi criminali, din secolul XVIII, care nu sunt demni de a li se pomeni nici măcar numele lor sinistre! Rămasă rugătoare prin vremi de răstrişte această Minune Dumnezeiască a fost restaurată de curând la iniţiativa preotului paroh Dan Bota după ani buni de eforturi ale comunităţii locale, ale primăriei Teaca şi ale altor credincioşi care, ca de obicei rămân anonimi prin vremi, alinându-se doar cu mângâierea pe care ţi-o dă gândul de .mulţumire rămas tainic în suflet. Preotul Dan Bota, un tânăr cutezător, răzbătător şi eficient nu şi-a terminat lucrarea,chemat fiind de alte îndatoriri, predând-o mai tânărului Paul Marian, cel care a organizat pe 13 noiembrie 2011 sfinţirea bisericii care a aşteptat răbdătoare 400 de ani acest moment! (citeste mai mult)

 

Luna surprizelor pentru Alexandru Pugna

photo two

- Cetăţean de onoare al comunei natale, spectacol extraordinar la Bucureşti

Alexandru Pugna este luna aceasta în ceas aniversar. Artistul care aduce dorul ţăranului român de pe Valea Ţibleşului, împlineşte 50 de ani. Născut la 14.11.1961 în Căianu Mic, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, masterand în Teologie, dar şi în Administraţie Publică, Alexandru Pugna este unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi ai cântecului popular românesc din zona Năsăudului având numeroase înregistrări la Radio Bucureşti, Cluj , Tg.Mureş. Cântecele au fost înregistrate de-a lungul anilor pe 6 albume cuprizând cântece de muzică populară, pricesne şi colinde. Vocea lui Alexandru Pugna s-a auzit pentru prima dată la Radio în 1984, la Radio Târgu-Mureş, sub coordonarea redactorului Dumitru Buzoianu.

După trei ani, în 1987, a înregistrat la Radio România, sub îndrumarea redactorilor Gruia Stoia şi Angela Marinescu. A imprimat sub bagheta dirijorilor Constantin Arvinte, Paraschiv Oprea, Ştefan Cigu, Ovidiu Barteş, Zanc Zeno Oliver, Anghel Urs, cu care a înregistrat cele mai frumoase cântece din ţinutul Ţibleşului. Fondator al Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor românesc“, promotor al tradiţiilor noastre străbune prin Asociaţia „Pană de Păun“ din Bistriţa, Alexandru Pugna ne-a obişnuit cu prestigioase manifestări recunoscute acum pe plan naţional. În prag de ceas aniversar, Alexandru Pugna a primit, luni, titlul de cetăţean de onoare al comunei Căianu Mic, primul acordat de-a lungul existenţei Consiliului Local. Distincţia a fost conferită de primarul Ioan Ţărmure, în şedinţă festivă, în faţa celor prezenţi susţinând un laudation şi profesorul Ioan Nistor. Profund emoţionat, artistul le-a mulţumit celor de acasă pentru respectul pe care i-l poartă şi i-a asigurat de dragostea lui, oglindită prin cântecele sale, prin proiectele prin care promovează comuna.
Artistul va fi sărbătorit printr-un spectacol extraordinar la Sala Radio, La Bucureşti, pe 27 noiembrie. Îi vor ura la mulţi ani nume mari ale folclorului nostru: Sava Negrean Brudaşcu, Nicolaie Mureşan, Florentina şi Petre Giurgi, Adrian Stanca. Vocea bistriţenilor se va face auzită în capitală prin Cornelia Ardelean Archiudean, Domnica Dologa, Maria Butaciu, Eugenia Horoba şi Grupul “Valeria Peter Predescu”.
Mâine debutează Festivalul „Pană de păun”, pe care artistul l-a iniţiat în urmă cu 6 ani. Anul acesta se vor afla în recital, mâine, după concursul de la ora 18.00, Mia Dan, Leontina Farcaş, Mariana Morcan, Andrei Bărbos, Lenuţa Purja, Margareta Bărbos, Grupul instrumental „Valeria Peter Predescu”, iar joi, de la aceeaşi oră, după Gala Laureaţilor vor cânta Paul Daniel Ananie, laureatul ediţiei precedente, Mariana Deac, Ovidiu Purdea Someş, Maria Butilă, Călin Brăteanu. Spectacolul este prezentat de îndrăgiţii interpreţi Maria Dan Golban şi Alexandru Pugna. O activitate bogată şi de cinste pentru conjudeţeanul nostru. Menut Maximinian (sura: Ziarul Răsunetul)

 

Premii pentru folclorul bistriţean la mal de mare

photo two

Teatrul de Vară din Jupiter a găzduit Festivalul Tinereţii, ediţia a IV-a. Pe parcursul celor patru zile de Festival au evoluat peste 60 de concurenţi ce au reprezentat diverse zone folclorice naţionale şi internaţionale. Au avut dificila misiune de a departaja concurenţii reşedintele juriului, Alexandru Pugna- îndrăgit interpret de muzică populară românească, realizator de emisiuni folclorice la Radio şi televiziune, iniţiatorul şi realizatorul Festivalurilor Folclorice “Pană de păun” şi “Valeria Peter Predescu”, şi membri compozitor - Marin Voican Ghioroiu, lector universitar - Tatiana Grigorescu, prof. Maria Şalaru, cunoscută interpretă, directorul Festivalului fiind Viorel Stoica. Judeţul nostru a avut în concurs nu mai puţin de 6 concurenţi la două categorii de vârstă, dintre care cinci au fost laureaţi. Astfel la categoria 10-14 ani, Premiul I a fost câştigat de Cristina Livia Scurtu din Năsăud , Premiul II l-a câştigat Ionuţ Zăgrean din Poiana Ilvei şi un Premiu Special a fost obţinut de Viorel David din Poiana Ilvei. La categoria 15-25 de ani Premiul I a fost cîştigat de Paul Ban din Bistriţa iar Premiul III de către Octavia Andronesi din Maieru. Alexandru Pugna, preşedintele juriului, ne-a declarat: “A fost o mare bucurie faptul că din cei şase concurenţi din judeţul nostru, cinci au primit laurii Festivalului. Acest lucru vă asigur nu s-a întâmplat pentru că am fost eu preşedintele juriului, ci datorită faptului că avem tineri foarte talentaţi în judeţul nostru. A fost o ediţie reuşită a acestui festival, lucru ce mă determină să felicit organizatorii şi în mod special pe Viorel Stoica cel care a iniţiat şi care realizează anual acest festival. Trebuie să vă mai spun că laureaţii acestei ediţii au primit în dar câte o vioară realizată de marele lutier de la Reghin, Vasile Gliga, pentru care am tot respectul şi conideraţia şi-i mulţumesc mult că a oferit laureaţilor nouă viori construite de dânsul. A fost o foarte mare bucurie pentru copii ce au câştigat aceste viori şi poate cine ştie, unii dintre ei vor ajunge mari violonişti.”

photo two

Mai trebuie menţionat faptul că Trofeul Festivalului a fost câştigat de maramureşanul Paul Ananie, unul din cei mai valoroşi interpreţi tineri din România, laureat la foarte multe Festivaluri de folclor din ţară.

(vezi articolul)

 

 

Alexandru Pugna a susţinut ”VOCEA POPULARĂ” a României

Concursul organizat de Studioul teritorial de Televiziune TVR Cluj a fost în cea mai mare parte prezentat de interpretul năsăudean Alexandru Pugna.

(vezi articolul)

Interviu cu Alexandru Pugna

photo two

ALEXANDRU PUGNA- interpret al cantecului popular nasaudean alaturi de FESTIVALUL TINERETII

(vezi articolul)

 

 

 

 

 

 

O vedetă populară: Alexandru Pugna “Folclorul reprezintă sufletul românului”

(vezi articolul)

 

Medalion aniversar- Gânduri pentru Alexandru Pugna – La multi ani!!

Alexandru Pugna este în ceas aniversar. Artistul care aduce dorul ţăranului român de pe Valea Ţibleşului, are mâine ziua de naştere. Pentru noi, cei crescuţi pe aceste meleaguri binecuvântate de dor şi drag, este o adevărată mândrie să fim părtaşi la bucuria frumuseţii ancestrale, purtată pe aripi de cântec de Alexandru Pugna.

(vezi articolul)

Alexandru Pugna, vocea care duce spre perfecţiune cântecul năsăudean

Alexandru Pugna s-a născut la Căianul Mic din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe Valea Ţibleşului, având o copilărie deosebit de frumoasă. De mic a cântat. El ţine minte că de multe ori se urca într-un dud bătrân din curtea casei şi de acolo, ascuns între crengi şi frunze, crezând că nu-l aude nimeni, dădea drumul glasului. Aceasta a fost prima lui rampă de lansare. Când avea cam 5-6 anişori stătea pe prispa casei bătrâneşti, unde se juca şi cânta de mama focului. După spusele bunicii sale, „un domn mare“, venit de la Bistriţa în control la primărie, a stat şi l-a tot ascultat. După ce a terminat de cântat a mers la bunica încercând să o convingă să-l dea lui spre înfiere, prevăzându-i un mare viitor. Bineînţeles că bunica nu s-a învoit, motivând că o s-o omoare fecioru-său când se întoarce de la lucru şi nu găseşte copilul.

(vezi articolul)